5. juni 2012

Copenhagen Jazzfestival 2012


Endnu engang blændes der op for Copenhagen Jazz Festival. Programmet er på gaden og endnu engang må man konstatere, at det er et overflødighedshorn. Hvad skal man dog vælge i så stort et udbud? Pengepungen sætter naturligvis grænser, men der er rigeligt af gratiskoncerter tilbage.

Generel anbefaling

Hvad skal man så anbefale? Det sætter naturligvis grænser, at dette er en blog om et bestemt instrument, men de fleste af os vil sikkert også gerne høre andre instrumenter end dem, som vi selv spiller, så lad mig  lige i forbifarten nævne saksofonisten Wayne Shorter fra legendariske fusionsband Weather Report og sandelig Anoschka Shankar på indisk sitar, datter af gode gamle Ravi, der i sin tid lærte eks-Beatlen George Harrison at spille dette instrument.
Ellers kan du finde omtaler af jazzguitarister på festivalen på det tilsvarende indlæg på Akustisk Guitar.

Klaverkoncerter for få penge

Men ok, det er så en del jazzklaver, Nu er det et instrument, der er noget nær allestedsnærværende i jazzen, så de flest band har et sådant. På festivalens programside kan man prøve at skrive piano og klaver i søgefeltet, der kommer meget op. Derfor må jeg også vælge, det bliver mest noget, hvor klaveret har en central plads og ikke alene backing for et andet trækplaster.
Desværre er der ikke noget piano træf ved Nyhans Mindeanker som der var sidste år og forrige år, sørgeligt at denne begivenhed med masser af New Orleans piano, blues, boogie og ragtime er forsvundet.
Men ellers er der nok at tage af.
Der er et særpræget arrangement med piano, hvor man vil udsætte Chopin for jazz. Det er nu ikke nogen ny ide at sætte en klassisk komponist for jazz, men det kan da ske, at der kommer noget godt ud af det. Det er bare sjældent.
Vore hjemlige Niels Jørgen Steen og Jan Kaspersen fra legendariske Blue Sun giver gratiskoncerter eller koncerter til lave priser flere gange i løbet af festivalen.
Carl Winther skal også give koncerter selv med sin kvartet udover dem, hvor han ledsager guitaristen Jim Hall. Han er bestemt en høreværdig pianist.

De dyrere klaverkoncerter

Foto af jazzpianisten Brad Mehldau
Brad Mehldau
Som et af de store dyre trækplastre har vi Brad Mehldau Trio, en pianist der skød op i starten af det 21. århundrede og i dag er en af de rigtigt originale, der ikke har villet forme sig efter noget stramt jazzforbillede, men har indoptaget elementer fra moderne minimalistiske komponister og Radioheads. Ham og trioen skal optræde 7. juli på Det Kongelige Teaters Gamle Scene.
Man vil også kunne opleve Jakob Anderskov give et specielt bud på ny kompositionsmusik med klaver, percussion og strygetrio.