Ofte stillede spørgsmål

Denne side er baseret på de spørgsmål som jeg ofte får stillet på mine aftenskolehold, og hvad bekendte spørger mig ti råds om fra tid til anden.Sidder du med spørgsmål, så send mig en mail jeg skal nok svare. Er der så spørgsmål, der stilles ofte, så vil jeg sætte dem op her.

Om denne blog.

Hvorfor en blog om klaveret?

Se indlægget Hvorfor en blog om piano?.

Hvillken betegnelse er korrekt, klaver eller piano?

Se indlægget Klaver eller piano?

Overvejelser før man starter.

Jeg er x antal år, er det for sent at begynde?

Det er aldrig for sent, jeg kender nogen, der begyndte efter at være blevet halvfjerds, som er blevet dygtige - de har også dagen til at øve sig, men så kan midaldrende personer også begynde, de har så nok bare problemet med mindre tid. Men fat mod uanset hvad.

Jeg har spillet et andet instrument før - er det en fordel?

Ja, men hvor stor fordelen er, det afhænger af hvilket instrument du har spillet. Du har altid fordelen, at du kender til musikalske begreber, som vil være nye for de begyndere, der har klaver som første instrument. Har du spillet et basinstrument og kan f-nøglen, så kan du noderne til pianistens venstrehånd. Er det andre instrumenter og kan g-nøglen, så kan du noderne til pianistens højre hånd.
Men det er forskellige muskler og kropsdele, som vi bruger til instrumenterne. Hvis det skulle være et tangentinstrument du har spillet før - så er fordelen meget stor, for så kan du tonernes beliggenhed, håndstilling, fingerstilling osv., det er så bare lige det særlige anslag på pianoet, der skal læres.

Mit barn vil gerne spille - hvornår er han/hun gammel nok?

Børn kan lære at spille et instrument allerede i førskolealderen. Det gælder også klaveret.

Hvilken type klaver skal jeg skaffe?

Se Typer af pianoer og Piano med strøm til.

Gør det nogen forskel om man er venstrehåndet?

Nej, klaveret er et af de instrumenter, hvor det ikke gør nogen forskel. De to hænders bevægelser er så ensartede, at de begge kan klare deres respektive opgave på dette instrument.

Hvornår kan man spille?

Svaret på dette spørgsmål beror i høj grad på, hvor meget du øver. Svaret her forudsætter daglig øvning. Hvis du går til en lektion en gang om ugen, så skal du ikke regne med noget særligt første gang. Først tredje gang kan man regne med, at det begynder at lette. For at videreføre flyvemetaforen, så må første gang sammenlignes med klargøring, anden gang med tilløb på startbanen. Men klaveret kommer til at lyde tåleligere før end mange andre instrumenter, allerede de første måneder. Vil du være rigtig god, så tager det noget længere tid, flere år.

Spørgsmål i forbindelse med første lektion.

Hvad er...? Hvad kaldes den her?

Jeg arbejder på en oversigt over klaverets dele, den kommer på et link her.

Hvor ofte skal man øve?

Kort og godt: dagligt! En god regel er: hellere lidt dagligt end meget en gang om ugen. For kroppen skal vænne sig til de uvante bevægelser, og lillehjernen skal have det indarbejdet. Går der mange dage uden øvning, så svinder tilvænningen og indarbejdelsen i lillehjernen totalt. Begynderen anbefales at øve et kvarter dagligt, for det kræver gradvis tilvænning ligesom sportsøvelse. Efterhånden må det sættes gradvist op, alt afhænger naturligvis af, hvor meget fritid du har. Professionelle øver flere timer dagligt. Se indlægget Den daglige øvelse - for begynderen

Hvorfor hedder den tone H på dansk, men B på engelsk?

I Danmark har vi overtaget den tyske betegnelse for tonerne, der så af en eller anden uransagelig grund kalder den tone for H. De engelsktalende lande bruger det oprindelige angelsaksiske, der kaldte den tone for B - mere logisk, ja, men traditionen er jo stærk. Se siden Tonesystemet og noderne

Spørgsmål vedrørende gengivelsen af musikken.

Hvad er en akkord?

Ordet akkord er synonymt med samklang, harmoni, en sammensætning af minimum tre toner, der klinger samtidig, de bruges i vores vestlige musik ofte til at ledsage melodier. Her er især guitaren og keyboardinstrumenter, inklusiv klaveret, populære.

Hvad er becifring?

Becifring er de tegn, der står ovenover en sangtekst og noder for at angive den akkord, som spilles. En akkord - en harmoni, samklang - har en af tonerne som grundtone og har navn efter den, det er så det navn, som bogstavet angiver. Se siden Harmonilæren.

Spørgsmål undervejs

Er musikteoretisk viden nødvendig?

Læs dette indlæg Musikteori - nyttig viden eller volapyk?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar :-)