9. juni 2012

Klaver eller piano - hvilket ord?

Et klassisk pianofortte

Klaver - piano?

Skal man nu kalde det klaver eller piano? Det lå også bag overvejelserne til denne blog. Jeg ville gerne bruge klaver, da piano også bruges på andre sprog og staves på samme måde, og nu skulle det her jo være en dansksproget side. Piano kunne få en del udenlandske søgninger ind på siden.
På den anden side ville den jo også ved at bruge klaver miste nogle danske søgninger. Nu tror jeg nok alligevel de fleste siger klaver, ret mig bare hvis jeg tager fejl.
Som man kan se har jeg valgt begge ord i titlen. Det er et gunstigt kompromis.

Ordet klaver

Men hvor kommer ordet klaver fra? Det stammer fra før man havde ,hvad vi i dag forstår ved klaver. Det var nemlig betegnelsen for alle instrumenter, der havde den række af tangenter, som vi kender fra instrumentet, om det så var orgel hed det klaver. Vores instruments umiddelbare forgænger er cembaloet, der også blev kaldt klaver. Det er også fra den tid, at man kalder den række af hvide og sorte tangenter - som tidligere kunne have andre farver - for klaviatur, et ord som stadig anvendes i dag, også et orgel og el-keyboard osv. har et klaviatur. I dag siger vi så bare klaver om det instrument, som ses på billedet.

Ordet piano

Det hed også oprindelig pianoforte. Dette navn kom af de to pedaler nederst på instrumentet, fortepedalen og pianopedalen. Forte betyder kraftigt på det klassisk musiksprog, fra italiensk, piano er svagt, også fra italiensk, og de to pedaler giver den virkning som de to ord angiver. Hvorfor italiensk? Det blev efterhånden almindeligt i den klassiske musik i løbet af det 17. århundrede, i dag bruger man også engelske betegnelser i den rytmiske musik. Efter disse to pedaler hed det altså pianoforte, og efterhånden er det blevet forkortet til piano. Herfra har udøveren af instrumentet fået navnet pianist.
De to ord må i dag betragtes som synonyme. Forskellige udgaver af klaveret

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar :-)