tirsdag

Klaverets fordele


Professionelt uddannede musikere eller andre former for professionelle musikmennesker (dirigenter, arrangører, kompnister osv.) har haft obligatorisk klaverspil i deres uddannelse. Det er ikke uden grund, også amatørmusikere og semi-professionelle har god grund til at overveje at lære klaver i et vist omfang, et større omfang om det skal være bi-instrument eller måske hovedinstrument, men et mindstemål som de professionelle.

Årsagen til klaverets position i vores musikliv

Klaveret er det eneste instrument, der dækker hele det toneområde, der er til rådighed i vestlig musik.
  • Disse toner ligger spredt ud i en overskuelig række på klaviaturet.
  • Forskellen på stamtoner og afledte toner er synlig, da det er henholdsvis de hvide og sorte tangenter.
  • Hver tone er kun ét sted på klaviaturet.
Derfor bruges det også, når der skal komponeres eller arrangeres for bands og større orkestre, for alle instrumenters toneområde er på klaviaturet. Komponisten/arrangøren skal bare vide, hvor hvert instruments toneområde ligger.
Derfor bruges det også ved korsang, når der skal arrangeres for kor ligger hver type af menneskestemme også inden for klaverets store omfang, arrangøren skal bare kende dette omfang og når tonerne skal angives for korsangerne er de lette at finde og høre på klaveret.

Gavnligheden

Også instrumentalister kan have glæde af at kunne klaverspil i et vist omfang. Selvom der også bruges becifringstegn, angivelse af akkorder med tal og bogstaver, så skal man nok få lært noder.
Der skelnes ofte mellem akkordinstrumenter, melodi-instrumenter og basinstrumenter. Klaveret giver den fordel, at her lærer man det hele:
  1. At spille akkorder og sætte dem sammen, ledsage sang og melodiinstrumenter.
  2. At spille melodier, harmonisere dem, variere dem i improvisation.
  3. At lave en basgang som underlægning til det hele.

Akkordkendskab

Akkorder på klaveret er ikke noget med at springe over, hvor gærdet er lavest. Her må man lære, hvad en akkord består af og sætte den sammen efter den viden, når man ser akkordangivelsen. På lang sigt en fordel, for så ved man hvad en akkord består af. Det kan ikke bare være gavnligt, men ligefrem nødvendigt i nogen situationer.

Melodi- og nodekendskab.

Melodi på klaveret foregår efter noder. du får en oversigt over tonesystemet, som kan være en stor hjælp i mange musikalske situation

Basspil

Ved visse former for akkordanslag på klaveret spiller vi en bas på de lave registre. Forståelse for, hvordan en basgang bygges op og hvordan et basinstrument fungerer med sin underlægning kan hjælpe meget i at sætte det sammen. Så har du en fordel i at have lært f-nøglen for de dybe toner på klaveret, samtidig med at du ved noget om, hvordan der lægges en bas.

Andre fordele

Hvis du vil lave noder på din computer, så gøres det ofte med et pianokeyboard tilsluttet. Her kommer man ikke uden om det gavnlige i at kende det.
Du kan så også efter at have lært klaver spille alle andre instrumenter med pianokeyboard - orgel, de små transportable keyboard af alle slags, klaverharmonika, hvad der så ellers findes med klaviatur, som det kaldes.

Klaverspillets egenværdi.

Klaveret er også et smukt instrument, Det er ikke kun værdifuldt på grund af alle de ovennævnte praktiske fordele og musikalske indsigt, som det hjælper med, det har også en egenværdi i form af en smuk klang og mange udtryksmuligheder.
Se nærmere om Pianotyper
Prøv at hør forskellige klassiske pianister - det er i den grad utroligt som de kan lyde forskelligt. Eller jazzpianister - hør bar hvor forskelligt f. eks. Teddy Wilson og Thelonius Monk kan lyde. Det er ikke uden grund, at det har været et af de mest elskede instrumenter.

Sidder du nu og tænker, at du vil lære at spille klaver? De fleste oplysningsforbund har undervisning i det, se deres kataloger eller hjemmesider. Hvis du allerede har lært noder i forbindelse med et andet instrument, så er det fint, så kan du noderne for højrehåndens vedkommende på klaveret. Du skal så bare lære hvor de ligger på tangenterne. Se Vil du spille klaver?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar :-)